DVT & bukväggsbråck
Djup ventrombos och bråck i bukvägg/ ljumskar är vanligt. Ultraljudsundersökning är ”golden standard” för att påvisa (utesluta) förekomsten av dessa diagnoser. Oftast görs undersökningarna på en radiologisk eller fysiologisk klinik. Tromboser kan uppstå i kroppen samtliga vener men är vanligast i benet. Både djup ventrombos och bråck kan ha varierande symptomatologi och kan ibland förväxlas med symtom från till exempel rörelseapparaten.
Med utbildning och träning kan de flesta vårdgivare som utför ultraljud lära sig känna igen de viktigaste sonografiska tecknen till DVT och bråck.
Kursens mål
Kursen är en introduktionskurs i DVT och bukväggsbråck.
Kursen syftar till att ge deltagaren en fördjupad teoretisk och praktisk kunskap i ultraljudsundersökning av benets djupa och ytliga vensystem samt av de vanligaste typerna av bråck. Efter genomförd kurs ska deltagaren kunna förstå anatomin i bukväggen och venösa systemet i benet, kunna undersöka, hitta relevanta anatomiska landmärken och påvisa förekomst av bråck och DVT på de vanligaste lokalerna.
Deltagaren kommer även lära sig mer avancerade systeminställningar samt lära sig använda doppler.
Upplägg & Innehåll
Denna kurs omfattar en heldag där vi blandar teoretiska föreläsningar med praktiskt arbete.
Förmiddagen ägnas åt venösa systemet och efter lunch tar vi oss an bråckdiagnostiken.
Live-demonstrationer kommer att förekomma och vid praktiska moment undersöker deltagarna varandra. Meddela gärna innan kursstart om du inte önskar att bli undersökt.
I kursen kommer vi bl.a att gå igenom följande anatomi/strukturer:
Vena iliaca, femoralis och poplitea. Vv fibulares och tibalis posterior. Vena saphena magna. Bukvägg (sneda och raka bukmuskler), inguinalkanalen och funikeln.
Direkta och indirekta bråck, femoralbråck, navelbråck, epigasticabråck och spigelibråck kommer att gås igenom.
Andra kursmoment:
· Grundläggande teori och praktik av doppler (ffa color flow doppler).
Material & kurslitteratur
I kursen ingår digitalt material innehållande samtliga teoretiska och praktiska moment.
Förstudier rekommenderas av följande litteratur/länkar:
Musculoskeletal ultrasound, Marnix Van Holsbeeck